Dringende hulp van de huisarts buiten kantoortijden?
Bel direct 085-0791112
Bezoek Spoedpost Huisartsen Oost-Achterhoek
Huisartsenzorg

HuisartsenOrganisatie Oost-GelderlandHuisartsenZorg Oost-Achterhoek is onderdeel van HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland

Behandeling van COPD

COPD is een blijvende longziekte die niet te genezen is

Medicijnen werken niet genezend maar kunnen wel een bijdrage leveren aan het verminderden van de klachten. De behandeling van COPD richt zich vooral op het voorkomen van verdere achteruitgang van de longen en het behouden van de conditie. Daarbij kunt u denken aan:

Stoppen met roken

Tabaksrook is de grootste boosdoener. Stoppen met roken is de eerste stap in de behandeling bij diegenen die roken. Stoppen met roken is moeilijk maar niet onmogelijk. Er zijn verschillende methoden. Voor iedere roker is wel een manier om ex-roker te worden. De gespecialiseerd praktijkondersteuner bij uw huisarts kan u daarbij ondersteunen

Prikkels vermijden

Prikkels die leiden tot irritatie van de luchtwegen kunt u het beste vermijden. Hierbij kunt u denken aan haardvuur en bijvoorbeeld sterke geuren.

Voorkomen van infecties

Na iedere infectie kan het longweefsel beschadigen, waardoor COPD-klachten erger worden. Een griepprik kan de kans op infecties verminderen.

Voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor de algehele conditie. Hierdoor wordt u minder snel ziek en kan het lichaam de infecties beter bestrijden. Bij overgewicht kost elke vorm van lichaamsbeweging meer energie. Bij ondergewicht krijgt het lichaam niet voldoende energie aangeleverd.

Voldoende beweging

Fysiotherapie en conditietraining kunnen de klachten van kortademigheid verminderen en uw inspanningsvermogen vergroten.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die de klachten van COPD kunnen verminderen en zelfs wegnemen, maar genezen doen ze nooit. Medicijnen voor COPD zijn er in vele soorten, maten en toedieningsvormen.

Inhaleren

De medicijnen die u voor COPD gebruikt, neemt u in via een inhalator. Dat wordt een puffer genoemd. Hierdoor komen de medicijnen direct in uw longen terecht. Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier inhaleert. Uw arts of longverpleegkundige laat u zien hoe u dat doet.

Alleen als u goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in uw longen. Zorg er daarom voor dat u goed leert inhaleren. Als u dit niet doet, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. De juiste techniek om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom oefent uw huisarts, longarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner in ieder geval eenmaal per jaar met u. Uw apotheker kan u hier ook bij helpen.

Om u te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. U vindt ze op www.inhalatorgebruik.nl  U kunt ze ook downloaden en uitprinten.

Gerelateerde links