Dringende hulp van de huisarts buiten kantoortijden?
Bel direct 0900-5009000
Bezoek huisartsenpost Oost-Achterhoek
Huisartsenzorg

HuisartsenOrganisatie Oost-GelderlandHuisartsenZorg Oost-Achterhoek is onderdeel van HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland

Zorgprogramma - DM

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus

Het zorgprogramma Diabetes is bedoeld voor patiënten met diabetes mellitus type 2 die onder behandeling zijn bij de huisarts.

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een aandoening waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Wanneer iemand diabetes type 2 heeft, maakt het lichaam te weinig insuline aan en/of zijn de cellen er ongevoeliger voor geworden. Dit heet insulineresistentie. Insuline is het hormoon dat zorgt dat suiker uit het bloed gaat en wordt opgeslagen in de cellen.
Diabetes is een chronische ziekte die bij onvoldoende regulering kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals hart- en vaatproblemen, blindheid, nierproblemen of voetproblemen. Om deze problemen te voorkomen, is het vaak nodig om naast de suikerziekte ook de bloeddruk en het cholesterol te behandelen.

Controle

Diabetes is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Hoe eerder problemen worden ontdekt, hoe beter ze kunnen worden behandeld. Daarom wordt een diabetespatiënt meerdere keren per jaar uitgebreid gecontroleerd. Wat wordt er gecontroleerd binnen het zorgprogramma diabetes:

  • Een jaarcontrole, waarbij o.a. wordt gekeken naar de bloeddruk, de voeten, het suikergehalte in het bloed, de werking van de nieren en het cholesterolgehalte;
  • Extra controles waarbij o.a. de bloeddruk, de suiker, de bloeddruk en het gewicht worden gecontroleerd;
  • Ca. 1x per 2 jaar wordt een foto van het netvlies (een fundusfoto) gemaakt;
  • Daarnaast is er bij alle controles uitgebreid aandacht voor leefstijl, zoals aandacht voor voldoende beweging en stoppen met roken.

Het huisartsenteam van de diabetespatiënt heeft duidelijke afspraken over de samenwerking met andere zorgverleners, zoals diëtisten, podotherapeuten, oogartsen en internisten.