Dringende hulp van de huisarts buiten kantoortijden?
Bel direct 085-0791112
Bezoek Spoedpost Huisartsen Oost-Achterhoek
Huisartsenzorg

HuisartsenOrganisatie Oost-GelderlandHuisartsenZorg Oost-Achterhoek is onderdeel van HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland

HuisartsenZorg
Oost-Achterhoek (HZOA)

HZOA is het samenwerkingsverband tussen de huisartsen in onze regio.

Bekijk video...

GLI

Gecombineerde Leefstijl Interventie GLI

Uw huisarts heeft bij u risico’s voor uw gezondheid vastgesteld door overgewicht. De huisarts raadt u daarom aan mee te doen aan de “Gecombineerde Leefstijl Interventie“ (GLI). Vanaf 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijl Interventie vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

De GLI is bedoeld voor om te werken aan een gezonde leefstijl en deze daarna ook vol te houden. De GLI richt zich op gezonde eetgewoontes, een gezond beweegpatroon en hoe om te gaan met zaken die een gezonde leefstijl moeilijk maken, bijvoorbeeld stress en slaapgebrek. De duur van het programma is 24 maanden, dit is opgedeeld in een begeleidingsfase en een onderhoudsfase.

Meedoen gaat als volgt:

  • de huisarts bepaalt of u voldoet aan de criteria om mee te mogen doen;
  • na aanmelding ontvangt u van het behandelteam een oproep voor de intake van het programma.

Meedoen, en dan?

U krijgt maximaal twee jaar begeleiding. De eerste periode (afhankelijk van het programma) is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kunt blijven volhouden.

Bijlagen

Welke programma’s komen in aanmerking voor vergoeding? 

Op dit moment komen de programma’s Coaching op Leefstijl (COOL), SLIMMER en De Beweegkuur voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking. Alle 3 de programma’s hebben een looptijd van 24 maanden.

Bij de BeweegKuur wordt het komen tot meer bewegen begeleid door de fysiotherapeut. Het onderdeel voeding bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken en wordt gedaan door de diëtist. De begeleidingsfase en de onderhoudsfase duren elk 1 jaar. Voor meer informatie: www.huisvoorbeweging.nl

Het Coaching op Leefstijl (COOL) programma bestaat uit een basisprogramma en een onderhoudsprogramma die beide bestaan uit: een intakegesprek, 2 individuele gesprekken, 8 groepsbijeenkomsten en een eindgesprek. Het COOL-programma wordt gegeven door een leefstijlcoach en duurt in totaal 24 maanden. Voor meer informatie: www.leefstijlinterventies.nl

‘SLIMMER’ draagt bij om type 2 diabetes te voorkomen. Het programma bestaat onder andere uit een voedings- en beweegprogramma en duurt in totaal 24 maanden. De begeleiding is in handen van een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut. Voor meer informatie: www.nogslimmer.nl

In Oost-Achterhoek (gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost-Gelre en Berkelland) starten we met het programma Slimmer. Hier vindt u meer informatie over Slimmer.

Vragen?

Programma en/of aanbieder

Heeft u een vraag over het GLI-programma of de juiste aanbieder? Kijk dan op de websites van de GLI-aanbieders of bel hen voor meer informatie. De websites staan vermeld onder het kopje GLI-aanbieders.  Kunt u geen keus maken of weet u niet wat u moet doen? Neem dan contact op met uw huisarts of praktijkondersteuner en laat u adviseren.

Klachten

1. Heeft u als patiënt c.q. deelnemer een klacht over de aanmelding en/of de wachttijd voordat u kunt starten met het programma, dan kunt u uw klacht per mail kenbaar maken aan de coördinator GLI. De coördinator neemt dan zo snel mogelijk telefonisch contact met u op.

Is het gesprek met de coördinator GLI over de aanmelding en de organisatie van de GLI niet afdoende dan kan de patiënt (deelnemer GLI) een gesprek aanvragen met de manager zorg. De manager zorg kijkt samen met de klager naar een passende oplossing van de klacht(en).

 

2. Bent u gestart met het GLI-programma en heeft u een klacht over het programma, de bejegening of de organisatie van de GLI-aanbieder? Neem dan contact op met de GLI-aanbieder en vraag om een gesprek. Mocht dit gesprek niets opleveren of lukt het u niet het gesprek aan te gaan? Neem dan contact met de coördinator GLI.

 

3. Is het gesprek met de GLI-aanbieder niet afdoende dan heeft de GLI-aanbieder een eigen klachtenprocedure- met een onafhankelijke klachtenfunctionaris - waar de patiënt de klacht kan indienden. Zie hiervoor de website of de folder van de GLI-aanbieder.

 

Coördinator GLI

Naam                   : Henny Wensink

Emailadres         : hwensink@hoogzorg.nl