Dringende hulp van de huisarts buiten kantoortijden?
Bel direct 0900-5009000
Bezoek huisartsenpost Oost-Achterhoek
Huisartsenzorg

HuisartsenOrganisatie Oost-GelderlandHuisartsenZorg Oost-Achterhoek is onderdeel van HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland

Wat zijn de vooruitzichten als je COPD hebt?

Levensverwachting bij COPD

Genezen van COPD kan helaas niet. Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig uw klachten zijn. Hoe oud u kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen.

COPD krijgt u meestal na uw veertigste jaar en vaak zelfs nog later. Het kan ook eerder ontstaan, maar dan heeft het meestal een erfelijke oorzaak. Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Dat is moeilijk om te horen en soms raken mensen daardoor voor kortere of langere tijd in de put. Erover praten met uw partner of een goede vriend lucht dan vaak op. Ook contact met anderen die COPD hebben kan u helpen.  Ga hiervoor naar het Longpunt in uw regio. (http://gelderland.longfonds.nl/actueel/nieuws/longpunt-apeldoorn-0)

Hoe ontwikkelt COPD zich

Hoe COPD verloopt is afhankelijk van hoe ernstig uw klachten zijn. Sommige mensen hebben licht COPD, bij anderen is het juist ernstig. De ziekte ontwikkelt zich ook niet bij iedereen hetzelfde. Uw arts gebruikt vaak de term ziektelast om de ernst van uw COPD te beschrijven. U kijkt samen met uw arts  hoe erg u last heeft van COPD. Bijvoorbeeld de klachten die u heeft en of de ziekte uw leven beperkt. We noemen dit kwaliteit van leven.

Heeft u licht COPD? Dan kunt u zonder ernstige klachten leven met uw ziekte. Uw longen werken nog voor meer dan de helft goed. Uw klachten worden meestal niet snel en plotseling erger. Vaak bent u bij lichte COPD onder controle bij uw huisarts.

Bij matig COPD is het nodig om uw manier van leven aan te passen. Bijvoorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij matig COPD gaat u regelmatig op controle bij uw huisarts. Soms bezoekt u uw longarts. Vaak volgt u bij de fysiotherapeut een speciaal programma, dat u helpt om meer te bewegen.

Heeft u ernstig of zeer ernstig COPD? Dan zijn de klachten vaak zo erg, dat u misschien extra zuurstof nodig heeft. U bent zo benauwd en moe, dat u in een rolstoel zit of veel op bed ligt. 

Levensverwachting bij COPD

Hoe lang u te leven heeft met COPD, is heel moeilijk te zeggen. Dit verschilt per situatie en per persoon. Maar of u nu weinig of heel veel last heeft van COPD, als u de diagnose krijgt komt dat heel hard aan. Het accepteren van COPD en er mee leren omgaan is een moeilijk proces, waarbij vaak veel emoties loskomen. Het is dan goed om te weten dat u niet alleen bent.

Gerelateerde links